Cumhuriyet, kendi çocuklarını yiye yiye...

31 Tem 2007

Derya Sazak bu gün yayınlanan yazısında kendisiyle yapılan bir röportajda Nilüfer Göle'nin söylediklerinden bir alıntı yapıyor:
"Hepimiz daha aydınlık bir Türkiye istiyoruz. Burada, Türkiye'nin cumhuriyetçi seçkinlerine önemli bir eleştiri sunmak lazım: Kemalizm denilen ve otoriter bir anlayışı olan, kendini bir türlü reforme etmeyen cumhuriyetçi ideolojinin artık kendini yenilemesi gerekiyor.
Merkez sağ erimedi, merkez sol eridi.
Zaten sağın yerine AKP oturdu. Solun erimesinin altında da cumhuriyetin kendi çocuklarını yemeye başlaması yatıyor. Çok ağır ama ben bunu böyle okuyorum. Cumhuriyet, kendi çocuklarını yiye yiye buraya geldi. Sürekli olarak reform yapmak isteyen, aslında tamamen cumhuriyetin devamı olan, kendi başarısının kanıtı olan insanları dışladı. En iyi örnek Orhan Pamuk'tur. Nobel ödülü almıştır, tamamen cumhuriyet çocuğudur, onun büyümüş hayalidir, arzusudur, idealidir. Nedir cumhuriyetin arzusu? Kendi içinden çıkmış birinin en yukarıda, en büyük ödülle ödüllendirilmesi. Ama ne oldu? Adama yapmadığımızı bırakmadık. İş, Türklüğün Nobel'le imtihanı haline geldi."
yazının tamamı.
Share on :

Hiç yorum yok:

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah