soylu yalan

29 Oca 2012

Platon'un pragmatizmi sonuçta oldukça siniktir [cynical]. İleride göreceğimiz gibi Platon, bir fikrin etkili ve dolayısıyla değerli, yani pragmatik terimlerle doğru olabilmesi için metafizik anlamda doğru olması gerekmediğini ileri sürecek. Platon, pragmatik doğruluk ile metafizik yanlışlığın bütünleşmesi fikrini, "soylu yalan" yani pseudos gennaion fikriyle yakalar. Bir ifade metafizik olarak yanlış (pseudos) olabilir, ama aynı anda "soylu" ya da gennaios kelimesinin asıl anlamında, yani insanlar, eğer hakikati bilselerdi davranacakları şekilde davranrnaya yönelten anlamında "soyuna sadık'' olabilir.  (...) Bunun çok karanlık bir fikir olduğunu kaydetmekte yarar var. Platon bu fikre dayanarak aldatmacanın savunucusu haline gelecek.

(...)Platon, Devlet diyaloğunda Sokrates'e filozof-hükümdarların kurmaca üretiminde uzman olmaları gerektiğini ileri sürdürtür:
"Yardım et! diye bağırdım. Son derece uzman hükumdara ihtiyacımız olacak, değerli dostum" ...
"... Ama neden uzman olmaları gerekiyor?"
"Çünkü oldukça güçlü ilaçlar kullanmaları gerekecek," diye yanıt verdim ... "İhtimal o ki hükümdarlarımızın, hükmettikleri kişiler yararına oldukça fazla gerçekdışılık ve aldatmaca kullanmaları gerekecek. Ve eğer doğru hatırlıyorsam, daha önce dedik ki, bu türden tüm yararlı şeyler ilaç kategorisine giriyor."
platon neden yazdı? | danielle s. allen | iletişim y. 2011 s.55-56 
Share on :

Hiç yorum yok:

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah