La Grande Jatte Adasında Bir Pazar Gezintisi

21 Eki 2007

Şu yukarda görmüş bulunduğunuz La Grande Jatte Adasında Bir Pazar Gezintisi adlı resim, 1885 yılının sonbaharında Georges-Pierre Seurat tarafından yapılmış. Tabloda elliden fazla figür, üç köpek ve bir maymun tapınak süslemelerindeki hiyeroglifler kadar düzenli ve sıralı arkaya , ufka doğru açılan bir planda bir pazar günün tadını çıkartırken resmediliyor. Her figür farklı renklerden oluşan minik noktaların yatay, dikey, dairesel veya çizgisel bir tarzda bir araya gelmesiyle oluşuyor. Farklı renklerden; çünkü ressam, renklerin palette değil zihinde birleştirilmesini (fotoğraf karelerini zihninde birleştiren sinema izleyicisi gibi) tecrübe etmeye çalııyor. Figürler klasik perspektif ilkelerine uymuyor. Ressam aynı manzarayı değişik perspektiflerden görerek resmetmiş. Resim iki metrelik bir boy ve üç metreyi aşan bir ene sahip.
  • “Saurat, resmin kurallarını gerçekliğin kurallarından ayrı tutmakla, resmi bilerek nesnel hale getiren ilk ressamdı. 1885’te, Grande Jatte üzerindeki yeni çalışmasını bitirmeden önce, resim bağlamında sürekliliğe meydan okudu henüz açıkça belli değildi. Öldüğü yıl olan 1891’e gelindiğinde ise, bu meydan okumaya karşı koymak neredeyse imkansızlaşmıştı. Yalnızca renkler birbirinde ayrılmakla kalmamış, renkler oluşturdukları kompozisyon uzaylarından, boyutlar ve konular birbirinden ve geri kalan her şeyden kopmuştu. Parçaların ve bütünlerin diyalektiği kaçınılmaz olmuştu.” İlk Modernler/William r. Everdell/yky/s.134
pointilism, mark harden artchive
Share on :

4 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.rpmotoring.com/stations/art/Seurat.jpeg

bu resmini londra'da national gallery'de görmüştüm. yanımda olan genç ve çok içedönük arkadaşım getirmişti beni bu tablonun önüne. işte, demişti, benim için sessizlik bu tablo demek. sonra sessizce bakıp durmuştuk tabloya. o zamandan sonra benim saf ve müdaheleye çok açık zihnim, sessizlik deyince bu tabloyu düşünür oldu. bir ara yazayım istiyordum benim orada. kısmet burasıymış. böyle bir anısı var işte ressamın bende.

Adsız dedi ki...

Awesome web site, I hadn't noticed benhayattayken.blogspot.com previously during my searches!
Continue the excellent work!

Adsız dedi ki...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be down... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at benhayattayken.blogspot.com could post it.

Thanks,
Peter

Adsız dedi ki...

Wow neat! This is a really great site! I am wondering if anyone else has come across something
exactly the same in the past? Keep up the great work!

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah