türk kahvesi en iyi nasıl hazırlanır?

7 Kas 2008


1954’ten bu yana kahve makinaları üreten bir firmanın da yöneticisi olan Has Kahve Evleri Müdürü Mujdat Aydın, iyi Türk kahvesi pişirme formülünü bulmak için binlerce deneme yapmış. Işte onun iyi kahve formülü:
• Bir fincan kahve için dolu bir tatlı kaşığı (5-5,5 gram) kahve kullanılır.
• Ateşe koymadan önce bakır cezveye yarım fincan soğuk su eklenir ve kahve suyla karıştırılır. Yarım fincan soğuk su daha cezveye eklenip tahta kaşıkla şöyle bir karıştırıldıktan sonra cezve kısık ateşin üzerine konur. İsteğe göre şeker eklenir.
• Ilık hale gelene kadar kahve karıştırılır
• Köpük cezvenin ortasında birleşirken ısıtılmış fincana boşaltılır.
• Cezve tekrar ateşe konur ve kahve hafif karıştırılır. Kaynamaya başladığında, ikinci köpük fincana boşaltılır.
• Kahve üçüncü kez kaynatılır ve fincana konur.
• Kahve 2 lokumla birlikte ikram edilir.
• Köpük açık renkli, kahve daha koyu
renkliyse kahve iyi kavrulmuş demektir.
• Kahvede köpük tazeliğin göstergesidir.
• Geleneksel olarak Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. Ilk taşımdan sonra aldığımız kısım kahvenin köpük kısmıdır. ikinci
kaynatmayı takiben aldığımız telvedir, üçüncü kaynamada ise fincana içtiğimiz kahveyi boşaltırız.

[newsweek türkiye'nin ikinci sayısından aldım bunu. karikatür şuradan.]
Share on :

1 yorum:

Adsız dedi ki...

milancum, bu tarif senin için olsun..

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah