zombistan: bir acaip memleket
23 Nis 2009
-çizgi roman meraklıları bakımından son derece mutluluk verici bir hadise olarak karşılanması gereken bir gelişme ile karşı karşıyayız aziz izleyicilerim. zira daha önce rodeostrip'te yayınlanan çalışmaları ile bizleri kendisine hayran bırakan cem özüduru'nun studiorodeo projesi bir çizgi roman albümü üzerinde çalıştığı, nicedir çizgi roman camiası arasında konuşuluyordu ve işte albüm nihayet tamamlandı ve zombistan ismiyle kitabevlerine düştü.
-adından da anlaşılacağı üzere bir zombi hakayesiyle karşı karşıyayız.
ama bu sefer zombiler uğursuz bedenlerini istanbul sokaklarında ağır ağır sürüklerken, türkiye cumhuriyeti'nin zavallı vatandaşlarıının başına musallat oluyor ve onları amaçsızca katlediyor.
bu arada biz bu faciayı üç üniversite öğrencisi, bir karadenizli mafya lideri, kan davası vesilesiyle istanbul'a gelen bir kürt ve orta sınıf mensubu bir çiftin eşliğinde; onlar yaşama mücadelesi verirken izliyoruz.
-zombi konsepti, anglosakson kültür çevresine has bir fantazi ama bu öyküde kahramanlarımız gerçekten yerli, seçilen mekanlar, karakterler ve bunlar arasındaki ilişkiler o denli sahici bir şekilde kurulmuş ki kesinlikle bir 'türkiye'ye adapte edilmiş korku hikayesi' duygusu yaşamıyoruz. diyaloglar çok sağlam, çok akıcı ve ancak mizah dergilerinde tanık olabildiğimiz türden bir sokak diliyle kurulmuş.
-çizgiler süper, hikaye karelere çok akıllıca yerleştirilmiş; çok sinematografik bir ritm var, sahne geçişleri çok akıcı: hikaye başlıyor gelişiyor ve bitiyor. sarkmıyor. zaman zaman gereksiz yere yavaşlayıp, gereksiz yere birden hızlanmıyor; genel olarak çok dengeli.
-hikaye sürekli kovalamacalarla geçmiyor, arada kahramanlarımız bir kaç sayfa süren geyik muhabbetleri de çeviriyorlar. maceranın açılış bölümünün arkasından gelen bölümde, üniversite kantininde, kahramanlarımızın şehir efsaneleri üzerine çevirdikleri tarantino tarzı muhabbet çok hoş mesela. zaten cem özüduru, temel gıdasını sinemadan alan bir sanatçı ve hikaye boyunca da bol bol sinema göndermesi yapılıyor.
-tüm bunlarla birlikte bazı aksaklıklar da yok değil. mesela karakterlerin kişisel senaryoları üzerinde sanki biraz daha çalışılabilirdi ve karelerde geniş açı çizimlere daha çok yer verilebilirdi. hikaye çok sinematografik ama çizim açıları kimi bölümlerde pek teatral kalmış.
-kitap rodeo albümler dizisi'nin ikinci ürünü. amansız insan murat mıhçıoğlu'nun editörlüğünü yaptığı albüm, son derece özenli bir tasarım ve baskıyla hazırlanmış, çift kapak seçeneğiyle piyasaya sürülmüş. (ben kırmızılı kapaklı olanı seçtim.)
-evet: süper.
keşke ben de böyle bir şey yazabilseydim ve çizebilseydim lan.
-zombistan'da yaşanan bir takım gelişmeleri günlük olarak şuradan takip edebilirsiniz. -albüm hakkında şuradan bir takım ayrıntılara ulaşabilirsiniz. -şurada rodeo albümler dizisi'ne dair genel bir açıklama yapılıyor. -şurada da memleketimizin güzide çizgi roman yayıncısı rodeo'nun resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
albümü ben de aldım. dediğiniz kadar var. bir okuyuşta bitirdim ben de gerçekten. yerli bir hikaye ama uluslararası değerde bir çalışma.
"zombiler istanbulda"... kopmik geliyor kulağa...:)
kopmik?
şahsen bu kitabın önemli bir adım olduğunu ve ne bileyim bir on yıl sonrasında geri dönüp bakıldığında türkiyede korku ve çizgiroman olarak baya bi milat olacağına inanıyorum. bi sefer hikaye çok güzel ve farklı kurulmuş ki bizim çizgiromanımızda en büyük eksik odur genelde, çizgisi iyi olan biri balon doldurur normalde, ama burda ustaca bi kurgu var, yazarlık çizerliğin önünde.
kitap güzel, emeği geçenlerin ellerine sağlık. gerçekten de milat olur dilerim ki, devamı gelir böyle bie özgü çizgiromanların.
kitap şahane olmuş valla, çizgiroman okuyan okumayan her kitap kurduna tavsiye ederim.
zombi diye birşey olmadı kesin Şayet İSTANBULDA ZOMDİ ÇIKSA türk insanın karşısında japonların şöyle bir yaklaşımı var kuş gribi çıktığında yaa bu türkler de na var bu kadar umursamaz ve sağlamlar bu virüse karşı :D türk insanın karşısına çıkan zombiye acırım :D:D
zombilerle iyi anlaşırız biz
Yorum Gönder