Google News- News Archive Search

8 Eyl 2006


[birgün]İnternetin en büyük arama motoru Google, Google Haber Arşivi adıyla son 200 yıllık haberleri internete koydu. Arşivdeki en eski haber 1700'lere dayanıyor.
Aralarında The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, The Guardian ve Time gibi İngilizce basın devlerinin haber arşivleri artık internette. Google, ABD'nin önde gelen gazeteleriyle ortaklaşa olarak eski haberleri internet üzerinden kamuya açıyor. Akademik veritaban-ları LexisNexis, Factiva ve HighBeam de Google'a destek verdi ve bazı bölümlerini arama motoruna açtı.
Arama motoru sunum itibariyle Google-News sayfasına benzemesine karşın, çok daha karmaşık bir teknolojiye dayanıyor. Birbirlerine içerik olarak benzeyen haberleri gruplayan arama motoru, ücretli ve ücretsiz makaleleri ayrı ayrı dizinliyor, seçimi kullanıcıya bırakıyor. Ücretli haber arşivlerinde fiyat da belirtiliyor.
Projeden sorumlu Google yöneticisi Anu-rag Acharya, servisin özel tasarlanan arama motorunun binlerce haber materyeli arasında aranan sözcüğü bulacak güçte olduğunu ifade etti. Acharya, yapılan aramanın tamamen nesnel olduğunu ifade etti.
>>http://news.google.com.tr/archivesearch
Share on :

Hiç yorum yok:

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah