Ayrıntı Yayınları 15. Yaşında!

4 Nis 2006

Bu arada Ayrıntı'nın benim de kişisel tarihimde önemli bir yere sahip olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ayrıntı'dan aldığım ilk kitap 'Günlük Hayatın Eleştirisi'(*) olmuştu. üniversitede son yılımdı, sosyalizm bakımından dramatik gelişmelerin ardı ardına dizildiği o günlerde kafama indirilen bir tuğla gibi bi etki yaratmıştı bu kitap.
ayrıntı ideolojik şekillenmem üzerinde etkisi çok belirleyici olan kitaplar bastı; tüm muhalif güçlere yeni kapılar açtı.
nice nice yıllara diyeyim.
(*)Marks, Freud ve Günlük Hayatın Eleştirisi, Bruce Brawn, çeviri Yavuz Alogan, ayrıntı Y., 1989
GÜÇ İLİŞKİLERİ ÜRETMEYEN BİR TOPLUMSALLIKTAN YANA OLMAK!
Ayrıntı Yayınları 15. yılını doldurdu. Şimdiye kadar toplam 113.870 sayfa yayımlamış.1988'de Ivan Illich’ın Şenlikli Toplum adlı kitabıyla yayın hayatına giren Ayrıntı’nın kendine özgü bir yayın çizgisi olduğu söylenebilir. Esas olarak özgürlükçü bir söylemi kurmaktan yana olan inceleme kitapları ile tanınan yayınevi Infante’nin “Kapanda Üç Kaplan”ı, Fuentes’ın “Doğmamış Kristof”u, Fowles’ın “Fransız Teğmenin Kadını” gibi dünya edebiyatının başyapıtları yanı sıra Yalom’um “Nietzsche Ağladığında”sı, Ambjörnsen’ın “Beyaz Zenciler”i ve Robbins’in “Parfümün Dansı” gibi dikkat çeken edebiyat metinleri de yayımlıyor. Ayrıca “Tarih”, “Kara Ayrıntı” ve “Seçme Yazılar” dizileri de mevcut. Yakın tarihlerde kapsamlı kitapların yer aldığı “ ‘Ağır’ Kitaplar Dizisi”nin yanı sıra daha çok deneme/anlatı metinlerinin yer aldığı “Lacivert Kitaplar Dizisi”ne ve“Yeraltı Edebiyatı Dizisi”ne de başladı.

metnin tamamını şuradan okuyabilirsiniz.
Share on :

Hiç yorum yok:

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah