Nobel ve prestij

20 Eki 2006

Borges muhteşem öyküler yazmış bir büyük adamdır. Ben kendisine hayranım. Türkçe’de yayınlanan neyi varsa okudum. Çoğu kitabını defalarca okudum. Eğer, hiç kuşkunuz olmasın, kendisi bir tanrı olsaydı bence olmazdı ondan başka tapacak.
Ama Nobel’e değer görülmemiştir.
Çünkü başından beri Nobeller’in politik bir yanı olmuştur. Borges’in edebiyatla kurduğu ilişki, tamamen hedonist bir ilişkiydi. Bu yüzden okuması çok keyiflidir; çarpar bizi ama içimizi acıtamaz. Sartre mesela öyle değildir. O bir şey anlatır, bizimle ilgili bir şeyler, varoluşumuz üzerine, yalnızlığımız, sorumluluklarımız, bırakılmışlığımız, ‘bulantı’mız üzerine bir şeyler. Kafka gibi, Dostoyevski gibi adamların yapıtlarından daha âlâ politik metinler olabilir mi? İnsanlık hâli üzerine birer manifesto gibidir her satırları. Nobel jürisi görebildiğim kadarıyla, Borges tarzı yazarlardan çok Sartrevarî yazarları tercih etmiştir her zaman ve belki de Nobel ödüllerinin sahip olduğu bu prestij, edebiyatı ahlakî tercihlerden bağımsız düşünememelerinden klaynaklanmaktadır.
Eğer Nobel Ödülleri’nde politik tercihler belirleyiciyse, bu bağlamda bir politik tercihten söz edilmelidir diye düşünüyorum.
Yoksa bir takım Siyonist ve Ermeni tohumu komplocunun Türk düşmanı Hıristiyan Avrupalılar’la Türk’ü parçalamak ve yok etmek için politik bir strateji gereği Orhan Pamuk’a bu ödülü verdiği şeyinin, iddiasının, doğru olduğuna kâni değilim ben yani, anlatabiliyo muyum.
Yani, ne olacak lan bu memleketin hâli?
Share on :

1 yorum:

gaykedi dedi ki...

Orhan Pamuk’un "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" şeklindeki sözlerinden dolayi bu ödülü aldigi görüşü öne çikiyor.Bu dogru da olabilir.Ama; bu ülkede düşünce özgürlügü olsaydi, işimize gelmeyen sözleri söyleyenler yargilanmasaydi, mahkeme kapisinda linçlerle karşi karşiya gelmeselerdi... Kisacasi herkes her şeyi korkusuzca tartişabilseydi, Orhan Pamuk’un böyle bir avantajı olabilir miydi?..Bilemezsiniz...Çünkü siz "Ermeni soykırımı yoktur" demeyi suç sayan Fransa’ya küfrederken, tersini söylemenin de bu ülkede çoktandır suç olduğunu aklınıza bile getirmemişsinizdir....Bekir Coşkun

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah