tanrı'nın yeryüzündeki işaretleri olarak hayvanlar

5 Mar 2018

1.kedi aslanın teyzesidir, ebu hureyre'nin sürekli heybesinde taşıdığı kedisi peygamber'i iğrenç bir yılandan kurtarmış ve peygamber de kendisini kurtaran kediyi alnından okşamıştır. halen çoğu kedinin alnında peygamber'in parmak izleri görülebilmektedir.

2. kuran'da kutsal metinleri anlama ve değerlendirme yeteneğinden yoksun cahiller hakkında "onlar kitap okuyan eşekler gibidirler" denir. iblis nuh'un gemisine eşeğin kuyruğuna tutunarak binmeyi başarabilmiştir ki bu eşeği bazılarına göre uğursuz yapar. belki de bu yüzden isa, gökyüzüne çıkarken eşeğini yeryüzünde bırakmıştır.

3. peygamber'in ali'ye hediye ettiği düldül, çoğunun sandığının aksine at değil katırdır. düldül "büyük kirpi"demektir.

4. at, bazılarına göre kuvvetli esen güney rüzgarından, yaşar kemal'e göre denizlerin ak köpüğünden yaratılmış bir mübarek hayvandır. mirac'da peygamber'i göklere taşıyan, attan küçük, katırdan büyük tuhaf binek hayvanı (ismi berk, yani "şimşek"le ilgilidir) kadın yüzlü ve tavus kuyruklu burak'tı.

5. musa'nın asası yılana dönüşür ve firavun'un büyücülerinin gözboyayıcı yılanlarını yutar. cennet kapısının bekçisi tavus'un ihmali üzerine şeytan, küçük bir yılan suretinde cennet'e girip adem'le havva'yı yasak meyveyi yemeye ikna eder.

6. gül, ilâhî cemâlin yüce tecellisi veya mâşukun yanağının simgesiyse, bülbül de o yanağa özlem çeken kederli ruhtur.

7. güvercin, boynunun çevresinde koyu renk tüylerden oluşan gerdanlığı -güvercin gerdanlığı- olmasından dolayı müşfik sadâkâtin simgesidir. fars geleneğinde sürekli "hû, hû" (neredesin, neredesin [sevgili]) diye bağırır.

8. leylek yuvasını genellikle minarelere kuran dindar bir kuştur.

9. horoz, âdem'e namazın ne zaman kılınacağını öğreten mübarek hayvan, uyuyanları uyandıran becerikli bir müezzindir.

10. kuran, günahkâr insanların domuzlara ve maymunlara dönüştüğünden bahseder. pis ve şehvetli insanlar mahşer gününde, davranışlarını andırdıkları hayvanların sûretlerinde dirileceklerdir.

[annemarie schimmel'in kabalcı tarafından yayınlanan "tanrı'nın yeryüzündeki işaretleri" adlı enfes kitabından aldım bunları.]
Share on :

3 yorum:

Nakhar dedi ki...

Okuması gayet zevkli birşeye benziyor...

zira kedilerle ilgili olan bir rivayette şöyle;

kediler aslında nankör değildir, rızkın tanrıdan geldiğini bilir ve bu yüzden insana tamah etmez...

onun sadakati kendisini aç bırakmayacağına biat ettiği tanrıyadır, bu rivayeti halamdan dinledikten sonra sevmeye başladım kedileri...

ve kedilerin sürekli olan hırıltısı aslında hırıltı değil Ya Kerim Ya Kerim diye zikretmesinin sesiymiş...

güzeldir.. :)

Adsız dedi ki...

ya kerim ya kerim...
:)
çok hoş...

Vladimir dedi ki...

Leylekte koptum... Dindar bir kuşmuş..

Gelsin fitre vericedem kendisine, sünnet ettirtip mürüvvetini görücem, kendi ellerimel günde beş vakit abdes suyunu vericem ona. Hey yarappim. töbe töbe,

:)))

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah