2010'un en iyi fotoğrafı

12 Şub 2011


world press photo'da 2010'un en iyi fotoğrafı ödülünü güney afrikalı fotoğrafçı jodi bieber bu fotoğrafla almış. ödüle değer görülen diğer fotoğraflar şurada. (fotoğraftaki kadının adı aisha. babaevine kaçtı diye taliban tarafından burnu kesilerek cezalandırılan afgan kadını.)

Share on :

2 yorum:

idi dedi ki...

bu o kadar korkunç ki.. ilk başta photoshop falan sandım ama galiba gerçeğin ta kendisi.

erhan b. dedi ki...

"Ayşe, 12 yaşındayken babası bir Taliban savaşçısına borcunu ödemek için kızının bu savaşçıyla evleneceği sözünü vermişti. Kocasının ailesi tarafından kötü muameleye maruz kalan Ayşe ahırda hayvanlarla birlikte uyuyordu. Kaçmak istediği sırada yakalanmış, burnu ve kulakları kocası tarafından kesilmişti.

CNN muhabiri Atia Abawi’ye o anı anlatan Ayşe, “Burnumu ve kulaklarımı kestiklerinde bayılmışım. Gecenin bir yarısı burnuma soğuk su kaçmış gibi hissettim. Gözlerimi açtığımda önümü göremedim çünkü her yer kan olmuştu” dedi.

Dağlık bir bölgede ölüme terk edilen Ayşe sürünerek büyükbabasının evine gitmeyi başardı. Babasının Amerikalılara ait bir sahra hastanesine götürdüğü Ayşe burada 10 gün boyunca doktor kontrolünde kaldı. Daha sonra Kabil’deki gizli bir sığınağa gönderilen genç kadın, Ağustos ayında da Grossman Burn Vakfı tarafından ABD’ye getirilerek bir ailenin yanına yerleştirildi.

Ayşe'nin protez burnu sekiz aylık rehabilitasyon programı kapsamında bu ay yine aynı vakfın girişimleriyle yüzüne yerleştirildi. Dr. Peter Grossman, Ayşe'yi daha kalıcı bir çözüme ulaştırmayı umduklarını söyledi.



Bu kalıcı çözümün Ayşe'nin vücudunun başka yerlerinden alınacak kemik, doku ve kıkırdak kullanılarak burnunun ve kulaklarının yeniden oluşturulması olabileceği düşünülüyor.

Grossman Burn Vakfı Başkanı ve Grossman’ın eşi Rebecca, Ayşe'nin böyle korkunç muamelelere maruz kalan binlerce kadından sadece biri olduğunu söyledi.

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah