bir zamanlar bu topraklarda: balkan savaşları, I. dünya savaşı'ndan manzaralar, kurtuluş savaşı, gazi mustafa kemal..

11 Şub 2018

924 yılının ilkbaharındaydı. Erzurum ve Pasinler’de depremde birçok köylerin evleri yıkılmıştı. Zarar gören halkla görüşmek için Pasinler’e gelen Gazi Mustafa Kemal, halkın içinden ihtiyar bir köylüyü çağırdı:  -“Depremden çok zarar gördünüz mü, baba?” Diye sordu. Gazi, ihtiyarın şüphe ettiğini görünce, tekrar sordu:  -“Hükümet sana kaç lira verse, zararını karşılayabilirsin?” İhtiyar:  -“Valle pedişeh bilir” dedi. Gazi gülümsedi. Yumuşak bir sesle:  -“Baba, padişah yok; onları siz kaldırmadınız mı?”  -“Söyle bakalım, zararın ne?”  -“Padişeh bilir...” Bu cevap karşısında kaşları çatılan Gazi, Kaymakama döndü:  -“Siz daha devrimi yaymamışsınız” dedi. Bu sırada görevini başarmış insanlara özgü ağır başlılıkla ortaya atılan yazı işleri müdürü Gazi’ye:  -“Köylere genelge yolladık Paşam” dedi. Gazi’nin fırtınalı yüzü, daha çok kırıştı:  -“Oğlum, genelgeyle devrim olamaz!”  Cemal Rıfat


Afyonkarahisar'da Yunan askerleri.


Osmanlı'da maden işçileri. (19 YY)


Balkan Savaşı esnasında göç manzarası.
Çanakkale'de yaralı asker sevkiyatı.
Birinci Dünya Savaşı Galiçya Cephesi Osmanlı Askerleri 


Bulgarlar Tarafından İdam Edilmeden Önce Namaz Kılmasına İzin Verilen Bir Türk Köylüsü..

Orhan Seyfi Orhon'un 1927'de çıkarttığı haftalık Yeni Kalem dergisinin 5 Nisan 1928 tarihli sayısının kapağı.  Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının zincirlerini kırıyor. 
Mustafa Kemal'in, kurtuluş mücadelesini başlatmak için geldiği Samsun'da milli mücadele çalışmaları kapsamında basılan ilk propaganda afişi.
Mülazım-i Sani İzzettin Bey, Yüzbaşı Mustafa Kemal ile Selanik Tren Garı'nda, 1911

Çakırcalı Mehmet Efe'nin Nazilli hükumet konağının önünde ayaklarından asılması... Başı, elleri kesilmiş, göğüs derisi tanınmaması için yüzülmüştür.
Çakırcalı Mehmet Efe. Nasıl öldü? Çakırcalı Mehmet Efe Ağıdı.


Enver ve Cemal Pasalar Kudüs'te, 1916
Çerkez Ethem'in nadir üniformalı fotoğrlarından biri. Arkası dönük iki kişinin tam ortasındaki Ethem..

1907, Samsun İtalyan Kilisesi'nin açılış töreni
izmit, nisan 1920. iki türk direnici ingilizler tarafından esir alınmış, idam anını bekliyor.


Mustafa Kemâl Bey'in Usturumca'dan Sofular'a giderken bir kahvaltı esnasında çekilmiş fotoğrafı...(1910)  Ön sırada oturanlar soldan: Kâzım Özalp, Kolağası Mustafa Kemâl Bey, Yüzbaşı İzzettin Efendi, Pertev Bey, Hüseyin Hüsnü Bey.   Ayakta ceketinin önü açık olan kişi Haşim Paşazade Refet Bey.  2. Sıra, soldan: İstihkam zabiti Fuat Bey, Erkanıharb Kaymakamı Yusuf Ziya Bey, Topçu zabiti Harun Saffet Bey, ağacın önünde duran süvari zabiti Halil Bey'dir...(Strumca, 1910)
Nadir bir fotoğraf: Büyük Taarruz öncesi binbir güçlükle elde edilen araçlar Konya'da ustalar tarafından elden geçiriliyor,tamir ediliyor.Bazen üç dört kamyondan çalışır durumda bir kamyon elde ediliyordu.Yoktan var etmenin fotoğrafı.


Osmanlı askerleri Yemen çöllerinde.

Mart 1919 İngiliz gözlemciler Konya/Ereğli istasyonun da.




Share on :

1 yorum:

suatnarin dedi ki...

Çerkez Ethem'in nadir üniformalı fotoğrlarından biri. Arkası dönük iki kişinin tam ortasındaki Ethem-- yanlış.. fotoğrafın arşiv sahibine de rahmetli sedat zengine de düzeltmesini yapmıştım.. çerkez etem değil, bu Karakol Cemiyetinin kuruluşufotoğrafıdır, Refet Paşa da vardır.. o benzetilen yüzbaşı Kara Vasıftır.. karakol cemiyetinin kurucularından ve başkanı.. bu görselin 2 tane daha serisi var..

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah