Paul Celan, Cesare Pavase, Virginia Woolf, Primo Levi, Stephan Zweig, Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Sergey Yesenin, Arthur Koestler, Ernest Hemingway, Vlademir Mayakovskiy, Georg Trakl, Sylvia Plath...
Nedir bunların ortak özellikleri?
Seneca 65 yılında Neron tarafından ölüme zorlanılır. Genç yaşta tahta geçen Neron'un vahşetini ona hocalık eden Seneca da engelleyemez ve sonunda annesini, erkek kardeşini öldürdükten sonra sıra hocasına gelir.
Nasıl öleceğine karar verme ayrıcalığı verilir filozofa.
Seneca yazdığı bir mektupta duruma şöyle açıklar:
"Sakın, Marcellinus'um, sanki önemli bir konu üstünde fikir yürüyormuşsun gibi kendini yiyip bitirme. Yaşamak büyük bir sorun değildir. Bütün kölelerin, bütün hayvanlar yaşıyorlar. Şerefle sağduyuyla, cesaretle ölmekse, asıl büyük olan bu! Düşün bak nice zamandır aynı şeyleri yapıp durmaktasın. Ölmeyi yalnız akıllı, cesur ya da mutsuz insan değil, yaşamdan bıkan insan da isteyebilir."
Seneca mektubun başka bir yerinde de şöyle devam ediyor:
"Yaşamak iyi değildir başlı başına, iyi olasn iyi yaşamaktır.Bu yüzden bilge gerektiği kadar yaşayacak, yaşayabildiği kadar değil."
Bu arada bilindiği üzere Marks 'ın kızı Laura ve damadı Lafargue da 26 Kasım 1911'de intihar etmiş ve intiharlarının nedenini, bıraktıkları mektupta şöyle açıklamışlardı: "Bedence ve ruhça sapasağlamken, yaşama zevk ve sevinçlerini birer birer elimden alan, beden ve kafa güçlerimi koparıp götüren acımasız yaşlılık, enerjimi felce uğratıp istemimi söndürmeden ve beni gerçek kendime, gerek başkalarına yük olacak duruma düşürmeden, canıma kıyıyorum."
"Yaşamak dünyada en nadir şeydir," demiş Oscar Wilde da, "insanların büyük çoğunluğu var oluyorlar- hepsi bu."
Marx, Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i adlı şahane kitabında "İnsanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar," diyor, "Ama bunu keyfi bir biçimde, kendi seçtikeri koşullarda değil, doğrudan doğruya geçmişten miras kalan veri koşuyllarda yaparlar. Tüm ölü kuşakların gelenekleri, yaşayanların beyinlerinde çok ağır bir yük oluşturur," diyor -ki konumuzla hiç bir alakası olmayan bir alıntı oldu bu şimdi. ama pek şairane bi laf bu be.
bütün hayatını uzun soluklu bir intihar eylemi eylemi kıvamında tüketen erhaNBey: hımmmmm....
1 yorum:
Gabriele d'Annunzio Ölümün Zaferi'nde bu soruya sayfalarca cevap vermişti.Şuraya maddelemiştim;
http://n-marmara.blogspot.com/2006/06/iirin-yara-izleri.html#comments
Yorum Gönder