arakan'da neler oluyor?

25 Tem 2012



islamcı basın için 'dava' söz konusuyken 'amaca giden her yol mübah.' bu arakan olaylarıyla ilgili olarak da böyle (bkz.) yarattıkları bu tarz bilgi kirlilikleriyle aslında orada perişan olan o insanlara büyük zararlar veriyorlar. 


şimdi bunları bir kenara bırakıp, arakan'da gerçekte neler oluyor, ona bakalım.
Burma’nın kuzeybatısındaki Arakan bölgesinde Budist Rakhine etnisi ile Müslüman Rohingyalar arasındaki gerginlik uzun bir geçmişe sahip. İki ay önce çıkan küçük bir kıvılcım, etnik tansiyonu yeniden alevlendirmeye yetti...

  • 28 mayıs: Kyaut Ne Maw adında küçük bir köyün yakınlarında. Budist bir genç kadının tecavüze uğradıktan sonra öldürüldü. Polisin gözaltına aldığı şüphelilerin üçü de Müslüman, ikisi Rohingyalıydı.
  • 4 haziran: Bir grup Budist Taungup kasabasmda, içinde saldırganların bulunduğunu sandıkları bir otobüse saldırdı. Otobüsün içinde bulunan 10 Müslüman linç edildi. Ülkenin en büyük kenti Yangun’da Müslüman Burmalıların protesto gösterileri üzerine, soruşturma komisyonu kuruldu.
  • haziran: Bangladeş sınırındaki Maungdavv bölgesinde 14 köyün yakıldığı belirtildi. Öğle saatlerinde üç köyün da yakıldığının açıklanmasıyla Burma ordusu bölgede sıkıyönetim ilan etti.
  • 9 haziran: Saldınlarm yayılması üzerine bölgedeki birlikleri kuvvetlenmek için ordu beş taburunu daha Arakan’a gönderdi. Ancak sıkıyönetime rağmen Sitwe kentinde çok sayıda ev yakıldı. Yetkililere göre 10 günlük şiddette 7 kişi öldü, 494 ev kundaklandı.
  • 10 haziran: Sıkıyönetim Arakan bölgesinin tamamına genişletildi. Devlet televizyonu, olağanüstü önlemlere “terörist saldırıları” gerekçe gösterdi. Rohingyalılar ise 12 yaşındaki küçük bir kızın çarşıya giderken polisler tarafından öldürüldüğünü belirtti. Sitvve’den mülteci kamplarına kaçanlann sayısı 5 bini buldu.
  • 11 haziran: BM Arakan’da çalışan personelinin bir bölümünü ve ailelerim tahliye etti.
  • 13 haziran: BM gözlemcisi bölgede incelemelerde bulundu ve edindiği izlenimlere göre ordunun güvenliği sağladığını aktardı.
  • 14 haziran: Burmalı yetkililer 16 Müslüman ve 13 Budist olmak üzere 29 kişinin öldüğünü, 2500 evin yandığını ve 30 bin kişinin ise göç ettiğini açıkladı. Barış Nobelli muhalif Aung San Suu Kyi “hukuk düzeni yeniden tesis edilmediği sürece” şiddetin sürebileceği konusunda uyarıda bulundu.
  • 28 haziran: Burma ölü sayısının 8o’e yükseldiğini açıkladı.Londra merkezli Burmalı Rohingyalılar Demeği ise bir aylık şiddette 650 Rohingyalının öldüğünü, 1200’ün kayıp olduğunu, 80 binin ise göç ettiğini duyurdu. Demeğin direktörü Tun Khin “BM gözlemcilerine ihtiyacımız var” çağnsında bulundu.
  • 12 temmuz: Burma Devlet Başkanı ve askerî cunta lideri Thein Sein, 800 bin Rohingyalının ulusal güvenliklerine tehdit olduğunu söyleyerek “Rohingyalılar çiftçi olarak çalışmak üzere ülkenin bağımsızlığından önce Britanyalı sömürgeciler tarafından buraya getirtilmiştir. Sının kanundışı şeküde geçen ve Burmalı etnik bir azınlık olmayan Rohingyalılan tanıyamayız” dedi.
  • 14 temmuz: İslam İşbirliği Teşkilatı Rohingyalılara yönelik saldırılan kınadı.
  • 19 temmuz: BM Gıda ve Tarım Örgütü, etnik şiddeten kaçan 90 bin kişinin açlık tehİikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.
  • 20 temmuz: Uluslararası Af Örgütü bir rapor yayınlayarak bölgede çoğunlukla Rohingyalılara yönelik tek taraflı bir şiddet yaşandığını açıkladı ve Burmalı güvenlik güçlerini olaylara göz yummak hatta şiddeti kışkırtmaktan sorumlu tuttu.

*taraf, 25 haziran 2012
Share on :

1 yorum:

Vladimir dedi ki...

Bu mevzuu Türk halkının ilgisini çekmiyor. Yalanları yalamadan yutmaya alışmış bir tuhaf olmuş insanlarla kuşatılmış vaziyetteyiz. :(

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah