büyücünün gizli görevi

2 May 2015

şurada yazılanlar eğer doğruysa; 1856'da fransa işgali altındaki cezayir'de, bir grup derviş, bir takım sihirbazlık numaralarıyla allah'ın kendilerinin yanında olduğu propagandası yapıp, halkı fransızlara karşı başkaldırmaya teşvik ediyormuş.

durum tehlikeli bir hâl almaya başlayınca III. napolyon, jean eugène robert-houdin'i göreve çağırmış. meşhur illüzyonist, cezayir'de bab azoun tiyatrosunda haftada iki gün gösteri yapmaya başlamış ve ayrıca bölgenin ileri gelen aşiret liderlerinin hazır bulunduğu özel bir gösterim de gerçekleştirmiş.

şu tarz numaralar yapıyormuş houdin: seyircilerden rastgele birini sahneye davet ediyormuş ve ondan sahnenin ortasındaki sandığı kaldırmasını istiyormuş. şahıs, kolayca kaldırıyormuş küpü. sonra sihirbaz asasını kaldırıp, "contemplez maintenant vous étes plus faible qu'une femme; esayez de solever laboite!" (işte bir kadın kadar zayıftır şu kutuyu kaldırmaya çalışan!) diye bağırıyormuş ve aynı şahsa bir kez daha kaldırmasını söylüyormuş  ama şahıs ne kadar çabalasa da kaldıramıyormuş küpü bu sefer. (illusionist'te de var di mi bu numara?)

bou allem aşireti'nin liderinin huzurunda gerçekleştirdiği bir gösteride de houdin, şefe silahını çekip kendisine ateş etmesini söylemiş. şef de denileni yapıp sihirbazın iki kaşının ortasına nişan alıp tetiğe basmış. houdin şefin silahından çıkan mermiyi ağzıyla yakalamış. (hikaye houdin'in anlatımıyla şurada.)

III. napolyon'un, sihirli güçlere sahip gizemli adamları olduğuna dair bir delil sunmak amacıyla  gerçekleştirilen operasyon, böylece zaferle sonuçlanmış ve houdin, şeref madalyasıyla onurlandırılıp evine geri dönmüş. 

fotoğrafjean eugéne robert-houdin- 1805 - 1871

Share on :

Hiç yorum yok:

 
Copyright © 2015 benhayattayken
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah